Personalized video versturen met Salesforce en Marketing Cloud

Salesforce en Marketing Cloud

Steeds vaker krijgen we van grote Nederlandse bedrijven het argument; je kunt geen personalized video met Salesforce of Marketing Cloud versturen. We hebben het hier over het versturen van video in mailings aan klanten. De root van deze gedachte ligt aan twee dingen:

  • Ze weten niet hoe slimme video werkt.
  • Ze weten niet hoe de flow werkt. 

De gedachte is begrijpelijk. Gelukkig is dit goed te weerleggen. Je kunt namelijk prima alle type slimme video vanuit een salesforce of Marketing Cloud account versturen. Heel eenvoudig als je weet hoe, en heel slim, als je bedenkt wat je hiermee kunt. 

Salesforce is het grootste CRM van de wereld waarbij je vanuit één systeem elke vorm van klantcontact onderhoud en optimaliseert. Marketing Cloud is een aftakking van Salesforce, gericht op marketingprocessen en automation. Op de website claimt Salesforce te staan voor optimaal gepersonaliseerde klantervaringen. Personalized video past daar dus helemaal tussen. 

'Je kunt geen slimme video versturen vanuit het Salesforce of Marketing Cloud systeem. Toch?'

Waarom slimme video

Bij slimme video denken we aan personalized, interactief en dynamische video. Bij alle type video geldt dat er persoonlijke data wordt gebruikt voor het vormen van de video. Het aanbieden van persoonlijke en relevante content werkt als een tierelier, in elke fase van de klantreis. Dit kan door de klant persoonlijke informatie te tonen in de video, ze te laten kiezen voor bepaalde routes door middel van knoppen of ze alleen de clips te laten zien die per klant uniek is, op basis van deze persoonlijke data. De doelstellingen variëren van het aantoonbaar verminderen van de call load bij de klantenservice, klantbehoud (na contractbeëindiging bijvoorbeeld) of het verhogen van de klanttevredenheid-score. 

Hoe werkt personalized en interactieve video content?

Slimme video gaat, zoals je nu begrijpt, met persoonlijke data. De data wordt alleen niet in de video gebakken, maar als een laag over de video heen geprogrammeerd. De video wordt 1 keer gemaakt en 1 keer geladen. De laag met data kan wel 100.000 keer in een minuut gerenderd en verstuurd worden. Dit is vooral een technisch programmeerklusje waar we de data versleutelen. Dit doen we door de data vanuit eigen systeem te versturen en het te encrypten tot een unieke URL, die ziet er ongeveer zo uit:

https://www.voorbeeldklant.com/landingspagina?= b1lXUWk4cGlZc28rcUFsdjBEUWkxWmdRZWN5aG

https://www.voorbeeldklant.com/landingspagina?= UEFpalpDRVpLaGs1TGwvK1NVSFZSa3hISk44cFdrMW93SE9XU3Z0M2V5RGJHZElGT3NnNkk1ZmhZZTRtYStzbzdaKzJXVG9oendib1lXUWk4cGlZc28rcUFsdjBEUWkxWmdRZWN5aG

Koppeling met salesforce

De flow gaat als volgt:
De video wordt op een landingspagina geplaatst. In de mailing die verstuurd wordt, nodigen we de klant uit te klikken door middel van een geanimeerde thumbnail. Wanneer de mail op het juiste moment verstuurd wordt en de thumbnail in de header van de mail staat klikt gemiddeld 64% hierop. 

Binnen Salesforce of Marketing Cloud encrypten we de gegevens met een AES encryptie om te zorgen dat de data versleuteld is en gebruikt kan worden voor de personalized video. Je maakt een apex class en voegt een extra stukje script toe aan de omgeving. Dat script wordt uitgevoerd op een bepaald punt in je flow, bijvoorbeeld na een aankoop, een update, een inschrijving, etc. 

De versleutelde data wordt -wanneer een video aangeroepen wordt- realtime ingeladen als laag over de video heen. Wanneer de video weggeklikt wordt, bestaat de gebruikte URL niet meer. Per persoon een unieke video URL! 

Alle techniek en software die wordt ingezet is in eigen huis ontwikkeld. De techniek is zodanig ontwikkeld dat klantgegevens niet bij derden terecht komen (privacy by design). Hiervoor heeft Ping een Dutch Interactive Award gewonnen in de categorie data.

Dutch Interactive Award

Alle techniek en software die wordt ingezet is in eigen huis ontwikkeld. De techniek is zodanig ontwikkeld dat klantgegevens niet bij derden terecht komen (privacy by design). Hiervoor heeft Ping een Dutch Interactive Award gewonnen in de categorie data.

Gegevensbescherming bij slimme video

De persoonlijke klantgegevens worden direct in het systeem van de klant versleuteld. Deze encryptie resulteert in een versleutelde URL waar de video te zien is. organisatie handelt op deze manier geheel conform de AVG-wetgeving.  

De video zelf (het bestand) bevat dus géén persoonlijke informatie. De persoonlijke klantinformatie wordt in een laag over de video getoond tijdens het afspelen. De informatie wordt uitgelezen uit de versleutelde URL Deze persoonlijke URL is gecodeerd met een unieke key die alleen in het bijpassende project gebruikt wordt. 

Zodra de ontvanger de persoonlijke versleutelde URL ontvangt en op de play-knop drukt, wordt de versleutelde URL gedecodeerd en automatisch verwerkt via onze videoplayer. De persoonlijke klantgegevens worden echter niet opgeslagen. Bovendien zijn de gegevens niet leesbaar of toegankelijk voor onszelf. Het enige moment dat de video ‘bestaat’, is wanneer de klant deze bekijkt.

Let's talk

Meer regie, rendement en respons op je video? Of op zoek naar een eigen videoplatform voor jouw video’s? Let’s talk! In een kosteloos adviesgesprek gaan we dieper in op de wensen en de mogelijkheden.